Saltar apartados

Anna Esteve Guillén

 

CATEGORIA ADMINISTRATIVA

Professora titular d'universitat

 

PERFIL

Literatura catalana contemporània 

 

DADES DE CONTACTE

Adreça electrònica: anna.esteve@ua.es / anna.esteve@ua.es

Telèfon: +34 96 590 3412

Extensió: 3412

Fax: +34 96 590 9330

Ubicació del despatx: 3a planta de la Facultat de Filosofia i Lletres I (Codi Sigua: 0020P3005)

 DOCÈNCIA 2020-21

17557   Literatura Catalana Infantil grup 4 (TEO)

30120   Literatura Catalana Actual grup 1 (TEO)

30120   Literatura Catalana Actual grup 1 (PRA)

30020   Prosa Catalana Contemporània grup 1 (TE0)

30020   Prosa Catalana Contemporània grup 1 (TE0)

 

CURRÍCULUM 

Anna Esteve Guillén és doctora en Filologia Catalana i professora del Departament de Filologia Catalana en la Universitat d'Alacant, i té concedit dos sexennis per la CNEAI. Forma part del Grup d'Estudis Transversals, amb el qual ha participat en l'organització de diversos seminaris internacionals, i del Grup d'investigació de Literatura Contemporània de la UA. Així mateix, ha sigut membre de diferents projectes d'investigació centrats en l'estudi de la literatura autobiogràfica catalana (2003-2014), en la qual ha publicat en col·laboració diferents monogràfics; el més recent, Aproximació a l’altre / An approach to the other. Biografies, semblances i retrats/ Biographies, resemblances and portraits (John Benjamins, 2015). Fruit d'aquests projectes són diferents articles en els quals analitza la construcció del jo, la memòria i la identitat en obres autobiogràfiques contemporànies, especialment en dietaris. Així, destaca l'assaig acadèmic El dietarisme català entre dos segles (premi Serra d'Or, 2011), així com els volums col·lectius en els quals ha participat, el més recent és The Rise of Catalan Identity (Springer, 2019).


Així mateix, ha participat en el projecte d'investigació: "Els Espais virtuals per a la promoció del llibre i la lectura" (2016), i “El cànon literari no acadèmic” (2020) dirigits per la professora Gemma Lluch (UV), en el primer dels quals s'ha especialitzat en l'estudi dels blogs com a eina per a la promoció lectora. Un gènere deutor dels dietaris i en els quals ha pogut analitzar l'eficàcia comunicativa d'aquests epitextos virtuals públics, la identitat dels seus administradors així com el canvi de paradigma en l'ensenyament de la literatura que es produeix en els blogs dels docents. Algunes de les publicacions derivades d'aquesta investigació s'inclouen en obres com Com llegim en la societat digital? (2017) i Claus per a promocionar la lectura en xarxa (2018). També ha sigut assessora de la Fundació pel Llibre i la Lectura en l'elaboració del Pla Valencià de Lectura. Les línies d'investigació principals són la literatura catalana actual: especialment la literatura autobiogràfica i la construcció de la identitat a través dels textos autobiogràfics, la didàctica de la literatura i la literatura infantil i juvenil catalana, matèria sobre la qual imparteix una assignatura en la Facultat d'Educació. Així mateix, ha desenvolupat, en col·laboració, un projecte didàctic sobre l'escriptura del diari i la identitat en secundària i també diferents estudis sobre LIJ i construcció de la identitat. Així mateix, part de la seua investigació s'ha publicat en volums col·lectius així com en revistes internacionals (Caplletra, Revista de Filologia Romànica, Catalan Review, L’Espill, Quaderns de Filologia, Zeitschrift für Katalanistik, Ocnos, etc.). Actualment és vicedegana de Qualitat i Política lingüística en aquesta mateixa facultat. 

 

 

 

 

Departament de Filologia Catalana


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3410

Fax: (+34) 96 590 9330

Twitter: https://twitter.com/Catalana_UA

Facebook: https://www.facebook.com/FilCatAlacant/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464