Saltar apartados

Any Llull

ANY LLULL

Les activitats per a commemorar els set cents anys de la mort de Ramon Llull formen part de la iniciativa per la qual la Universitat d'Alacant celebra els centenaris, també, de Miguel de Cervantes i William Shakespeare al llarg de l'any 2016.

Pel que fa a l’Any Lull, el Departament de Filologia Catalana té un especial interès a destacar la figura del pensador mallorquí com un dels primers grans autors catalans, tot i que la seua ingent figura polifacètica l’erigeix com un nom imprescindible en diverses àrees de coneixement relacionades amb les humanitats, com ara la filosofia o la teologia. La seua obra, escrita en català, llatí i, segurament, també en àrab, ha estat traduïda i estudiada arreu del món.

Per aquestes raons, una comissió formada per experts de diverses àrees de la Facultat de Filosofia i Lletres ha dissenyat, amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d’Alacant, un programa d’activitats que es concentraran, bàsicament, durant els mesos d’octubre i de novembre de 2016. Aquesta n’és la relació:

 

a)      Activitats per a tot el període

  • Panells amb textos de Ramon Llull.
  • Mostra bibliogràfica de les publicacions relacionades amb Llull (2015-2016) (coordinació: Vicent Martines)
  • Exposició: La desmesurada vida de Ramon Llull. Del 20/10/2016 al 10/11/2016. Biblioteca de la Universitat d'Alacant.

 

b)      Activitats amb data concreta

 

1. Conferència inaugural i concert

3 d’octubre de 2016

11.30 h Conferència de Lola Badia (UB): "Ramon Llull i l'expressió literària" (coordinació: Rafael Alemany). Sala de graus de la Facultat de Dret.

12.30 h / 13 h Concert de la Capella dels Ministrers: “Ramon Llull: el viatge musical” (coordinació: Rafael Alemany). Paranimf de la Universitat d'Alacant.

2. 13 d'octubre, 12 h. Conferència de Josep Puig Montada (UCM), sobre la influència islàmica en el pensament de Llull. “Llull, algunes coses que accepta dels àrabs” (coordinació: Francisco Franco-Sánchez). Sala de graus de la Facultad de Filosofia i Lletres.

3. 17 d'octubre, 12 h. Conferència d’Antoni Bordoy (UIB), sobre el vessant filosòfic de l’obra de Llull "De la ciencia a la alquimia: la huella de Ramon Llull" (coordinació: Elena Nàjera), 17 d'octubre.

4. 21 de novembre, 9:30 h. Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici III). Conferència de Blanca Garí de Aguilera (UB), catedràtica d’Història Medieval: "Ramon Llull en la cultura catalana y en el espacio de encuentro del Mediterráneo" (coordinació: José Vicente Cabezuelo).

5. Cicle de cinema sobre l’època de Llull (coordinació: Juan Antonio Barrio i Israel Gil).

6. IX Symposium New Trends. Setembre-novembre 2016, Seu Universitària de la Nucia

7. 21 de novembre. Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici II). Conferència de Ángel Gómez Moreno, catedràtic de Literatura Espanyola de la UCM: "'Non cuentan d'Alexandre las noches nin los días...': Llull, Martorell y Cervantes".

8. Conferència de clausura

23 de novembre.

Gabriel Ensenyat (UIB, Societat Arqueològica Lul·liana, Secretari de la Causa Pía per la Canonització del Beat Ramon Llull): “La identitat catalana segons Ramon Llull” (coordinació: Vicent Martines)

9. 30 de novembre al 3 de desembre del 2016  Convegno Llull: filosofia, filologia, pedagogia, storia. Napoli all'epoca di Llull. Organitza Vicent Martines Peres (Universitat d'Alacant) i IVITRA-UA

 

c)       Activitats ja dutes a terme

 

  • Colloque d’Histoire de la Philosophie Médiévale.

A partir de Raymond Lulle la philosophie des laïcs et l’hybridation des savoirs. Des Etats de la Couronne d’Aragon à l’ensemble des pays de langues romanes,à la fin du Moyen Age et dans la première modernité.

París, 19-21 maig 2016

Organitzat per:

- CNRS-ENS Ulm UMR 8230

- Ecole nationale des chartes, en partenariat avec

- ISIC-IVITRA, Université d’Alicante

 

  • VIII Symposium New Trends (juny 2016, La Nucia)

 

d)      Activitats fora de la UA

-          Colloquio Lullio e Napoli (1-3 de desembre de 2016), a Nàpols, organitzat per la UA (ISIC-IVITRA), la Federico II, la Suor Orsola Benincasa i l'Orientale.

 

Coorganitzen:

     

-        Grup d’investigació en Literatura Catalana Medieval (LICATMED) (Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana)

-        Grup d'investigació en Traducció de clàssics valencians a llengües europees: estudis literaris, lingüístics i traductològics comparats

-        Projecte d'Excel·lència PromteuII/2014/018

-        Projecte d'Excel·lència FFI2015-69694 (MINECO/FEDER)

-        Departament de Filologia Catalana

-        Departament d’Humanitats Contemporànies

-        Departament d’Història Medieval

-        Facultat de Filosofia i Lletres

-        ISIC-IVITRA

-        IIFV

-        Vicerectorat de Cultura, Esports i Llengües

 

 

Departament de Filologia Catalana


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3410

Fax: (+34) 96 590 9330

Twitter: https://twitter.com/Catalana_UA

Facebook: https://www.facebook.com/FilCatAlacant/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464