Saltar apartados

Any Llull

ANY LLULL

Les activitats per a commemorar els set cents anys de la mort de Ramon Llull formen part de la iniciativa per la qual la Universitat d'Alacant celebra els centenaris, també, de Miguel de Cervantes i William Shakespeare al llarg de l'any 2016.

Pel que fa a l’Any Lull, el Departament de Filologia Catalana té un especial interès a destacar la figura del pensador mallorquí com un dels primers grans autors catalans, tot i que la seua ingent figura polifacètica l’erigeix com un nom imprescindible en diverses àrees de coneixement relacionades amb les humanitats, com ara la filosofia o la teologia. La seua obra, escrita en català, llatí i, segurament, també en àrab, ha estat traduïda i estudiada arreu del món.

Per aquestes raons, una comissió formada per experts de diverses àrees de la Facultat de Filosofia i Lletres ha dissenyat, amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d’Alacant, un programa d’activitats que es concentraran, bàsicament, durant els mesos d’octubre i de novembre de 2016. Aquesta n’és la relació:

 

a)      Activitats per a tot el període

  • Panells amb textos de Ramon Llull.
  • Mostra bibliogràfica de les publicacions relacionades amb Llull (2015-2016) (coordinació: Vicent Martines)
  • Exposició: La desmesurada vida de Ramon Llull. Del 20/10/2016 al 10/11/2016. Biblioteca de la Universitat d'Alacant

 

b)      Activitats amb data concreta

 

1. Conferència inaugural i concert

3 d’octubre de 2016

11.30 h Conferència de Lola Badia (UB): "Ramon Llull i l'expressió literària" (coordinació: Rafael Alemany). Sala de graus de la Facultat de Dret.

12.30 h Concert de la Capella dels Ministrers: “Ramon Llull: el viatge musical” (coordinació: Rafael Alemany). Paranimf de la Universitat d'Alacant.

2. 13 d'octubre, 12 h Conferència de Josep Puig Montada (UCM), sobre la influència islàmica en el pensament de Llull. “Llull, algunes coses que accepta dels àrabs” (coordinació: Francisco Franco-Sánchez). Sala de Graus de la Facultad de Filosofía i Lletres.

3. 17 d'octubre, 12 h. Conferència d’Antoni Bordoy (UIB), sobre el vessant filosòfic de l’obra de Llull "De la ciencia a la alquimia: la huella de Ramon Llull" (coordinació: Elena Nàjera).

4. 21 de novembre, 9:30 h. Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici III). Conferència de Blanca Garí de Aguilera (UB), catedràtica d’Història Medieval: "Ramon Llull en la cultura catalana y en el espacio de encuentro del Mediterráneo" (coordinació: José Vicente Cabezuelo)

5. Cicle de cinema sobre l’època de Llull (coordinació: Juan Antonio Barrio i Israel Gil).

6. IX Symposium New Trends. Setembre-novembre 2016, Seu Universitària de la Nucia

7. 21 de novembre. Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici II). Conferència de Ángel Gómez Moreno, catedràtic de Literatura Espanyola de la UCM: "'Non cuentan d'Alexandre las noches nin los días...': Llull, Martorell y Cervantes".

8. Conferència de clausura,

23 de novembre.

Gabriel Ensenyat (UIB, Societat Arqueològica Lul·liana, Secretari de la Causa Pía per la Canonització del Beat Ramon Llull): “La identitat catalana segons Ramon Llull” (coordinació: Vicent Martines)

 9. 30 de novembre al 3 de desembre del 2016  Convegno Llull: filosofia, filologia, pedagogia, storia. Napoli all'epoca di Llull. Organitza Vicent Martines Peres (Universitat d'Alacant) i IVITRA-UA

c)       Activitats ja dutes a terme

 

  • Colloque d’Histoire de la Philosophie Médiévale.

A partir de Raymond Lulle la philosophie des laïcs et l’hybridation des savoirs. Des Etats de la Couronne d’Aragon à l’ensemble des pays de langues romanes,à la fin du Moyen Age et dans la première modernité.

París, 19-21 maig 2016

Organitzat per:

- CNRS-ENS Ulm UMR 8230

- Ecole nationale des chartes, en partenariat avec

- ISIC-IVITRA, Université d’Alicante

 

  • VIII Symposium New Trends (juny 2016, La Nucia)

 

d)      Activitats fora de la UA

-          Colloquio Lullio e Napoli (1-3 de desembre de 2016), a Nàpols, organitzat per la UA (ISIC-IVITRA), la Federico II, la Suor Orsola Benincasa i l'Orientale.

 

Coorganitzen:

-          Grup d’investigació en Literatura Catalana Medieval (LICATMED) (Institut Universitari de Filologia Valenciana)

-          Grup d'investigació en Traducció de clàssics valencians a llengües europees: estudis literaris, lingüístics i traductològics comparats

-          Projecte d'Excel·lència PromteuII/2014/018

-          Projecte d'Excel·lència FFI2015-69694 (MINECO/FEDER)

-          Departament de Filologia Catalana

-          Departament d’Humanitats Contemporànies

-          Departament d’Història Medieval

-          Facultat de Filosofia i Lletres

-          ISIC-IVITRA

-          IIFV

-          Vicerectorat de Cultura, Esports i Llengües

 

Department of Catalan Studies


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3410

Fax: (+34) 96 590 9330

Twitter: https://twitter.com/Catalana_UA

Facebook: https://www.facebook.com/FilCatAlacant/

For further information: informacio@ua.es, and for enquiries on this web server: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464